Cadavre Exquis
Kunst maken vanuit het onderbewuste.
Het cadavre exquis (Frans voor: voortreffelijk lijk) is een voorbeeld van surrealistische techniek (net als het automatisch schrijven), waarbij geprobeerd wordt kunst te maken vanuit het onderbewuste.
Eén van de dingen die de surrealisten interessant vonden om te doen, was het laten ontstaan van beelden en verhalen vanuit “het toeval”. Het is bovendien een techniek die je ook kan inzetten op plastische toepassingen, zowel illustratief, grafisch, typografisch….
Opdracht
Cadavre Exquis was een groepsopdracht waarbij vanuit kleinere groepen vertrokken werd. Elke student bedacht één mytisch figuur, één gebruiksvoorwerp, één element Fauna & Flora.
Dit waren de verschillende fases binnen de opdracht :
Fase 1
Via een tombola krijg je 3 willekeurige elementen die samen gebracht worden in één illustratie. Deze illustratie heb je niet in de hand want ze wordt samengesteld door de andere groepsleden. Het resultaat is een samengesteld figuur: jouw Cadavre Exquis.
Fase 2
Geef je Cadavre Exquis karakter: een vormelijke en inhoudelijke beschrijving.
Wat voor personage is het? Wat is zijn functie/karakter/lichaamstaal… Waar leeft hij/zij? Omgeving? Welke ‘taal’ spreekt je figuur? Gebruik je fantasie, hoe vreemder hoe liever!
Fase 3
In de vorm van korte workshops bekomen jullie vormelijke en technische experimenten. Deze zet je in tijdens de vormgeving van je illustratie en stilistische vertaling. Bedenk ondertussen ook een naam van je personnage. Laat je inspireren door het toeval! Deze naam integreer je bij je beeld.
Fase
Je verzamelt al je materiaal: werkproces, schetsen, grafische experimenten en denk na over een boeiende presentatievorm die ook inspeelt op de methodiek van Le Cadavre Exquis. Via de workshop illustratieve vormgeving experimenteren we met verschillende presentatievormen, bladopmaak, lay-out, papier en tactiliteit…
Project
Het eindresultaat van het Cadavre Exquis was een speelse publicatie, genaaid en afgewerkt tijdens de workshop ‘REDOPAPERS’.
Student
Ems Verhaert
Daniel Van Gele
Docenten
Sebastiaan Van Doninck
Anne Kurris